Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Localitati înfrățite

“Dialog între generaţii” – in cadrul  înfrăţirii  dintre Lehliu-Gară şi Communaute des Communes de la Galaure

3 August 2012, Lehliu-Gară

Proiectul „Dialog între generaţii” , organizat de către Primăria Lehliu-Gară din România, având ca partener Comité de Jumelage de la Galaure din Franţa, în cadrul Convenţiei Cadru de înfrăţire dintre oraşele Lehliu- Gară şi Communaute des Communes de la Galaure a debutat pe data de 24 Iulie 2012. Delegaţia franceză formata din 41 de cetateni s-a bucurat de o primire călduroasă  din partea locuitorilor oraşului Lehliu-Gară veniţi la Casa de Cultură pentru a-i întâmpina.

Proiectul este co-finantat de Comisia Europeana prin  programul Europa pentru Cetateni, masura 1.1.

Scopul proiectului a fost în primul rând acela de a  construi o prietenie durabilă între cetăţenii ambelor oraşe, din România şi din Franţa, reprezenând, în acelaşi timp şi o oportunitate pentru participanti  de a afla cum arată viaţa de zi cu zi în sânul unei comunităţi din România, respectiv Franţa.

Vizita francezilor din Communaute des Communes de la Galaure a fost precedată de o serie de întâlniri între reprezentatntii  celor două comunitati , vizitele desfăşurându-se atât în România cât şi în Franţa, incluzand participarea a 41 de cetateni ai orasului Lehliu-Gara in cadrul proiectului „ L….numele proiectului de anul trecut” , finanatat prin acelasi program Europa pentru Cetateni, desfasurat in Chate…de Galaure, Franta.

SONY DSC

Această parte a proiectului a inclus vizitarea mai multor locaţii de interes pentru industria locală a oraşului Lehliu-Gară, precum fabrica de textile „SpotWear”, Plexi Rom, dar şi a unor instituţii importante, ca Primăria, Biblioteca Orăşenească, Liceul şi Şcoala Generală, întâlniri cu reprezentanţii Administraţiei Publice şi Agenţia Naţională a Forţei de Muncă. Atingerea acestor obiective în cadrul proiectului au avut menirea de a prezenta în ansamblu modul în care funcţionează socitatea românească într-un orăşel de provincie, un rol important fiind jucat, în acelaşi timp, de faptul ca francezii au fost cazaţi în casele participantilor români. Asfel, putem vorbi despre producerea unui schimb intercultural în adevăratul sens al cuvântului.

Proiectul a mai inclus şi numeroase deplasări, atât în împrejurimile oraşului Lehliu-Gară (picnic pe malul Balţii de la Buzoieni) organizarea unei mese rotunde ce a avut loc la sediul Prefecturii Judeţului Câlâraşi, pe tema rolului implicării persoanelor  de vârsta a treia active pe piaţa forţei de muncă prin regândirea vârstei de pensionare , intergrarea tineri generatii in societatea activa si a rolului voluntariatului în viaţa comunităţii din perspectivă naţională, dar mai ales, a politicii U.E. alături de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Camera de Comerţ, Industrie şi Aglicultură din judeţul Călăraşi.

Pentru ca experienţa să fie completă, schimbul intercultural a inclus şi numeroase deplasări în ţară, obiectivele principale fiind Sinaia (Manastirea Sinaia, prânz la Stâna Regală),  Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Centrul Vechi al Capitalei), Călăraşi (Muzeul Dunării de Jos).

Problemele puse în discuţie au avut ca temă şi subiecte precum problema alinierii la standardele Uniunii Europene în ceea ce priveşte valorizarea experienţei profesionale şi de viaţă a persoanelor de vârsta a treia , integrarea tinerei generatii in viata comunitatii şi a dialogului între generaţii.

Participarea la „Zilele Oraşului Lehliu-Gară” a fost o activitate apreciată de toate vârstele, participanţii francezi la proiect declarându-se încântaţi de artiştii ce au evoluat pe şcenă în toate cele 3 zile ale evenimentului.

In urma acestui schimb de experienta putem afirma că românii au învăţat de la francezi  cum pot fi  implicate activ în viaţa societăţii persoanele  aflate la vârsta pensionarii. În schimb, francezii au putut afla noi metode de a atrage şi de a găsi o modalitate de dialogare cu tinerii din comunitatea lor, Lehliu-Gara oferind exemple  de buna practica si rezultatele notabile obtinute in ultimii anii in aceasata directie.  Astfel, atât cetăţenii oraşului Lehliu Gară, cât şi locuitorii Communaute des Communes de la Galaure să poată implica în acţiunile ce vor urma, persoane de toate vârstele, inlesnind comunicarea dintre generaţii.

DIANA BARBU

Aflati mai multe

Ultima actualizare: 09:58 | 1.10.2024